Voorschoten - Het eerste herenteam van hockeyclub Forescate heeft na een zenuwslopend duel Rijswijk met 2-1 verslagen, eindigde daardoor als 2e in de tweede klasse en promoveerde door dit resultaat naar de eerste klasse. Een fantastisch resultaat voor de Voorschotense hoofdmacht, want de verschillen in de top waren klein dit seizoen.

Forescate bleef de laatste 19 duels van de competitie ongeslagen. Dames 1 was een week eerder al kampioen geworden van de derde klasse en verloor de erewedstrijd van Rijswijk Dames met 1-3.

Vele honderden toeschouwers zorgden voor een prachtige entourage op Sportpark Adegeest met spandoeken en toeters. Forescate ging fantastisch van start en stond binnen vijf minuten op een 2-0 voorsprong. Al na twee minuten soleerde Tim Pont langs een aantal verdedigers en legde de bal kan en klaar in de stick van Alrik Kielman. De blonde aanvaller had geen moeite om de 1-0 binnen te tikken. Deze donderstart werd enkele minuten later vervolgd door een heerlijke aanval over de rechterflank. Ivo ten Have had oog voor de vrijstaande Romano van der Hooft die de 2-0 binnenschoof. De ploeg van trainer/coach Willem Kauffmann leek op rozen te zitten, maar Rijswijk voelde er niets voor om als decorum te fungeren. De bezoekers kwamen terug in de wedstrijd en halveerden in de loop van de eerste helft de achterstand.

Na de pauze kwam Forescate nooit echt los van Rijswijk. Er kwamen desondanks uitstekende kansen voor Alrik Kielman en Ivo ten Have, maar goals bleven uit. Romano van der Hooft, het strafcornerkanon, werd slechts 1x in stelling gebracht. De meest in het oog springende mensen werden na rust de scheidsrechters, die het vaak onderling niet eens waren over de te nemen beslissingen. Forescate, dat de geschorste aanvaller Maurits Lindner miste, kreeg kort achter elkaar twee gele kaarten en speelde zo een tijdje met 9 man. Het werd steeds spannender in de slotfase. Acht minuten voor tijd kreeg Forescate een strafbal tegen, maar die werd in tweede instantie weer herroepen. In de laatste minuten mocht Rijswijk nog twee maal een strafcorner nemen, maar weergaloze reddingen van doelman Kevin Segeren voorkwamen de gelijkmaker.

Het publiek had het niet meer, maar na het laatste eindsignaal was de ontlading enorm op en buiten het veld. Een schitterend hockeyfeest barstte los. Vervolgens werden ruim 10 clubkampioenen gehuldigd. De laatste twee teams die door de dolenthousiaste menigte werden toegejuicht waren natuurlijk Dames 1 en Heren 1. Aanvoerder Yannick van der Haas sprak het publiek toe evenals de nieuwe Voorschotense wethouder van sport Eppe Beimers. Forescate, dat bijna 1.200 leden heeft, kijkt terug op een topjaar met de promotie van de beide eerste elftallen, maar ook de jeugd timmert hard aan de weg en hockeyt op hoog niveau. Het gaat dus goed met het Voorschotense hockey.