Heren 1 Forescate speelden gelijk. Foto | Ad de Gruiter

Voorschoten - De topper in de tweede klasse tussen Forescate Heren 1 en Rijswijk is in 2-2 geëindigd. Met die eindstand had Forescate het meeste vrede, want het kwam voor de tweede achtereenvolgende week terug van een 2-0 achterstand. Daardoor blijft het gaatje tussen Rijswijk en Forescate twee punten, maar Schiedam is wel langszij gekomen.  Forescate Dames 1 won in eigen huis met 2-1 van Berkel en Rodenrijs.

Het was druk op Adegeest en dat kwam niet alleen door de uitreiking van de kampioensmedailles aan de zaalhockeyteams of het in het zonnetje zetten van de beste verkopers in het kader van de grote Clubactie. De hockeytopper tussen Forescate en Rijswijk lokte onder meer de kersverse wethouder voor sport en financiën, Daan Binnendijk. Hij speechte in het clubhuis en reikte medailles uit aan de zaalkampioenen, maar was ook aandachtig toeschouwer bij deze hockeyclash. Hij zag onder meer hoe de eerste Voorschotense strafcorner rakelings naast ging. Rijswijk opende echter de score van dichtbij, maar daar ging een dekkingsfout aan vooraf: 0-1. Toen even later een ingreep van Romano van der Hooft op de achterlijn werd bestraft met een strafbal, die overigens keurig werd benut door Rijswijk, pakten zich donkere wolken samen boven Adegeest. Een strafcorner van Tim Pont werd op/achter de doellijn (doellijntechnologie?) gekeerd, maar een goal werd niet toegekend.

Ook na de rust creëerden beide ploegen weinig kansen. Het erg fysiek spelende Rijswijk koesterde de voorsprong en Forescate kon niet gemakkelijk gaatjes vinden in de defensie. Doelman Kevin Segeren had enkele prachtige reddingen in petto bij Rijswijkse strafcorners. Toen topscorer Yannick van der Haas uit een strafcorner fraai de 1-2 binnensleepte, was er weer van alles mogelijk. Bijna werd het 2-2 via Tycho Engelen, maar de pass van Lars Knoester was net te scherp. Forescate liep tegen enkele tijdstraffen aan wegens groene kaarten. Toch was het aanvoerder Yannick van der Haas die drie minuten voor tijd op kop cirkel zijn backhand zocht en vond en magnifiek raaksloeg: 2-2. Toch was het in de slotminuut bijna Rijswijk dat met zege aan de haal ging, maar twee geweldige saves van Kevin Segeren voorkwamen de 2-3.

Evenals in Alphen kwam Forescate dus terug van een 2-0 achterstand en dat duidt op veel karakter. De schade werd gelukkig beperkt, maar Forescate zag wel Schiedam langszij komen. Ommoord vond door de knappe zege bij IJssel ook aansluiting, terwijl HDS door het 5-5 gelijkspel bij Pijnacker op 4 punten achterstand blijft. Rijswijk behoudt twee punten voorsprong op Forescate. HDS is zondag 26 maart ook de volgende tegenstander voor Forescate.

Dames 1
Eigenlijk werd de wedstrijd tussen Forescate Dames 1 en het bezoekende Berkel en Rodenrijs tussen de 13e en 15e minuut beslist. Toen vielen drie doelpunten, die achteraf beslissend waren. Na een aftastend begin kwam Forescate op voorsprong in de 13e minuut. Een harde pass van Jorin Bonefaas werd handig binnengetikt door Milou Raap, die door haar 13 competitiegoal keurig 1-op-1 loopt. Helaas mocht Forescate niet lang van deze voorsprong genieten, want 20 seconden later stond het 1-1. Vanaf de afslag volgde een lange scoop waar de Forescate-defensie geen raad mee wist. Berkel profiteerde en schoof de 1-1 binnen.

Het thuispubliek kon 2 minuten eer juichen voor een nieuwe voorsprong toen Esther Zonneveld op rechts opstoomde en de vrijstaande Jorin Bonefaas vond, die geen moeite had om de 2-1 binnen te tikken. Met die stand werd de rust bereikt. Berkel startte in de tweede helft opportunistischer en drong Forescate toch ook wat verder naar achter. Achterin bij Forescate werd Sabine Gestman toch wel gemist. Ook Lotte van der Pols was niet wedstrijdfit. Forescate had moeite om het spel et dicteren en bleef beducht voor de uitvallen van de bezoekers. Toen Berkel er 7 minuten voor tijd voor koos de keeper in te wisselen voor een extra veldspeelster, had Forescate moeten profiteren maar dat lukte niet. Het was aan enkele uitstekende reddingen van keepster Philique Immink te danken dat Berkel niet scoorde en Forescate de 2-1 voorsprong vasthield tot het eindsignaal.

Forescate blijft daardoor op een gedeeld derde plaats staan in de tweede klasse en gaat zondag 26 maart, evenals Heren 1, op bezoek bij HDS.