Henk Bosman nam dit weekend afscheid van de actieve voetbalsport. Tekst en foto | Hans Douw

Voorschoten - Dit weekend nam Henk Boxman na een loopbaan van 54 jaar afscheid van de actieve voetbalsport. In een druk bezochte afscheidswedstrijd kwam hij met de Zondag-veteranen uit tegen een selectie van voetbalvrienden. Onder leiding van Koos de Bruijn kwamen vele oude matadoren in actie op veld 6, ter ere van clubicoon Henk.

Henk Boxman werd op 25 januari 1954 geboren op de Leidseweg 248. In augustus 1962 meldde hij zich aan bij Rouwkoop, dat speelde op het Burgemeester van der Hoeven Sportpark. Henk begon als keeper, in een tijd waarin het doel was voorzien van een pupillenlat. Pas in de B-junioren werd hij veldspeler. Als centrumspits scoorde hij aan de lopende band. Vaak vielen zijn doelpunten op onverwachte momenten en uit moeilijke hoeken, hetgeen hem de bijnaam ‘Tinus plotseling’ opleverde.

In het seizoen 1973-1974 scoorde Henk 28 keer, hoewel de leider van destijds, Bob Vonk, het op 26 treffers hield. Decennia lang herinnerden Henk en Bob elkaar bij ieder weerzien aan de verschillende tellingen. ‘Het waren er 28 Bob. Nee Henk, 26, zeker weten’. Voetbalhumor ten top! Helaas overleed Bob Vonk eerder dit jaar.

Bij Randstad Sport speelde Henk in het seizoen 1976-1977 zijn enige wedstrijd voor het eerste elftal. In het degradatieduel tegen TAVV mocht hij in de 88e minuut invallen voor Hans Meijerink. En ja hoor, Randstad handhaafde zich! Via Randstad Sport zaterdag belandde Henk automatisch bij SV Voorschoten. Met het vierde elftal van SV werd hij de eerste kampioen van de nieuwe vereniging. Henk zette een uniek record neer dat jaar. Hij scoorde acht doelpunten, allemaal kopballen!

Henk trad toe tot het bestuur en voetbalde ook na de fusie lekker door. In het seizoen 2003-2004 werd hij kampioen met zaterdag 11, waardoor hij bij drie Voorschotense verenigingen kampioen was geworden. Na 54 jaar en ontelbaar veel wedstrijden, hing Henk zijn schoenen vandaag aan de wilgen. Het hoogtepunt? Met Randstad Sport A2 speelde hij uit tegen Noordwijk. Na 45 minuten stond het 0-6 door zes doelpunten van Henk. Helaas werden het er niet meer, want in de rust werd hij gewisseld!

Dit weekend dribbelde Tinus Plotseling als vanouds tussen de linies.  De Zondag-veteranen wonnen met 9-3 van de Allstars, waarbij Henk hoogstpersoonlijk tekende voor het eerste doelpunt, schitterend met het hoofd bij de tweede paal.

Topscorer werd Tom v.d. Pol, die een hattrick produceerde.  De laatste wedstrijd van Henk werd een vrolijk evenement met veel gezelligheid. In die geest zal Henk zijn loopbaan ook voortzetten bij onze club, want langs de lijn zal hij onverminderd ‘actief’ blijven!